Sydney 2017 - Syurga Perfume =D

Entry kali ni psl sydney jgk...tp xtau la termasuk ke x dlm story sydney sebabnye entry kali ni nak citer pasal minyak wangi je...giler tau x tgk minyak wangi kat sane....murah gileeeerrr..!!!hari 1st day dpt grab sebotol....pastu amek order utk org sape yg nk beli....lg 2 hr nk blk tu dpt grab lg 2 botol...i is hantu minyak wanggiiii kalau nak tahu... =D nak rekomen la klu korang p sydney..klu p melbourne ke perth ke aku xtau la kan ape nme die or ade ke x....name kedai tu Chemist Warehouse...kat dlm tu mcm2 ade...kosmetik,skincare,supplement,perfume....rambang mater wehhh...murah plak tuh....aku yg msk kedai tu 2 kali tapi tempat lain2 la...nek juling tgk minyak wangi murah...xcaye....tgk ni...













haa..nampak x harga die....puluh2 je...ade tu belas ringgit je..kalau convert duit malaysia yg belas tu br 30++ la lebih kurang....xke murah....kt chemist ni aku beli midnight fantasy yg 100ml punye dgn jlo 100ml...pastu taylor swift yg 30ml kot 1...3 barang tu xsmpi 50aud... *_*

second kedai kiteorg g kt DFO homebush...haa..kt situ die mcm outlet...brg2 branded mcm levis, coach,furla kt situ ade jual..blh thn jgk la murah....murah sikit dr malaysia rasenye sebab aku xbeli pn so aku xtau... =p so aku g jgk kedai perfume sbb ade org order...kiteorg x g chemist sbbnye da jauh dr tmpt kiteorg jln...so laki aku bwk g DFO je survey tgk ade x perfume yg diorg mintak tu...

ni kat DFO ↓↓↓↓






















rambang mate kan tgk???insyaallah next year aku akn fly lg ke sane nk jmpe laki aku...so aku mcm terpikir-pikir nk jadi persoal shopper utk perfume la plak..haha...ye la..sambil menyelam minum air kan...da la skunk ekonomi xberapa nan hado....kenalah cari inisiatif lain kan...so far mane yg beli dgn aku tu tima kasih byk2 yer..siap mention bile nk g lg..nk kirim lg...adess....saba ye..nnt klu aku fly lg aku akn war2kan...korang xnk order ke?? =p

Sydney 2017 - Part 3


Selamat berpuasa sume....gigih aku nak perhabiskan entry sydney ni...mcm aku ckp la...entry sydney ni aku mmg xder ke mana pun...sbbnye main focus die nak jumpa laki aku yg da 8 bln kiteorg xjumpa...so aku cuma akn update mane je yg aku g ok...

Ok...dlm mase 8 hr kiteorg kt sydney, ade 1 hari tu kiteorg p main snow...kengkonon mse smpi tu igtkn da sejuk gile la kan...tp sbnrnye sjk jgk la cumanya die sejuk angin....kiteorg ke snow mountain kat area canberra sane..perjalanan amek mase dlm 3-4 jam SEPATUTNYA....tapi ikt kawan laki aku punye psl 12 jam br kiteorg smpi...hurmm..krik krik jadinye tau....

Esoknya lepas checkout, terus kiteorg ke snow mountain...hati da riang gumbira...sekali da sampai..alaaaa...ciputnye salji...haha...tergelak aku ngn laki aku....sikitnya salji...cm xbest je...TAPI!!!!anak aku tu..."YEAYYY!!MAMA SALJI..KISYA NK MAIN SALJI"...aku cm haaa????xpela ikutkan je la sebab da sampai kan....layankan je....



haa..nampak tu...bukan main lagi die...









bapak and anak




i love this picccc!!!














nampak mcm byk kan salji???tp xpun....die mcm bertompok-tompok..sane sikit sini sikit...tp tmpt yg kiteorg bergambar ni byk ckit la salji nye..jadilah dari tak de kan...dapatlah jugak merasa main and pegang salji.. =D kiteorg spend time kt sini xlama pun sbb salji xder kan...nk balik ke sydney balik tu cuaca cantik..view die sangattttt cantik....















cantik kan???aku jd cam wahhh..cantiknye pemandangan walaupun ko amek gmbr dlm keta je....tapi, mmg cantik...aku mmg suka nature....tgk keindahan alam...aku rase mcm ya allah....ni br australia mcm ni...agknyer kt tmpt lain msti ade lebih cantik dr ni.....keindahan alam ciptaan tuhan.... ^_^ nampak macam panas terik kan??tapi tak pun...bile ko bukak tingkap die punya sejuk menusuk kalbu....kalau cuaca cenggini ada kat malaysia alangkah indahnya....panas tapi sejuk.. =D =D =D kiteorang sampai sydney lebih kurang pukul 5 petang sebab bawak slow je and byk pit stop then g makan malam terus check in kat vibe hotel yg sebelum ni aku ade post tu.... =)



Sydneyt 2017 - Part 2


Niat sebenar aku ke sana bukanlah nak berjalan sangat pun..niat sebenar aku g sana cuma nak jumpa laki aku je...so, aku memang takde amek gambar beriya sangat sebab nak spend quality time tu cukup2 sebab aku pun tak tahu bila ada peluang dapat g sana jumpa laki aku lagi sebab visa laki aku xdibenarkan untuk laki aku balik...so, aku la yg kena fly p sana jumpa die kannn....

beli tiket flight + tempat tinggal sume aku yang uruskan...laki aku cuma masukkan duit je..haha...so far aku stay sana 8 hari...so hotel yang kiteorang stay ada 3...



Ni first day hotel kiteorang...kiteorang stay hotel ni 2 malam (sumber google)

Marlow metro hotel ni letak kat tengah2 bandar sydney..and sgt dkt dgn city market tempat beli souvenir..bilik kiteorang pun selesa...tak bsr xkck utk kami 3 beranak...cuma bilik air je kecik sikit..tapi kebersihan ok...yang penting PUAS HATI!! =) yg ni utk 2 malam aku dpt AUD370 utk bilik Superior Queen. Maaf gambar xde sbb aku tkr hp br so gmbr kt hp lme kt suami aku so suami aku da terjatuh hp secara x sengaja..makanya gmbr2 sume xde lah gayenyer...oh yaa...hotel ni ada paip tau utk buang air bsr...so xla riso sgt kan lau skt prt...hotel lg 2 tu yg aku stay mmg xde paip tepi jamban...so mmg kne isi air siap2 la klu nk memerut tu.. =D


2nd hotel kami stay Vibe hotel pun tengah2 town (sumber google) kat sini pun 2 malam..

Vibe hotel ni dalam die BESARRRR...kat bawah boleh muat lagi 4 orang anak lau bawak..yg ni kiteorang stay kt Standard Room-Queen je...tapi besar ya amattt....puas hati...yg ni utk 2 mlm aku dpt AUD260...ni last minit booking sbb mse ni kiteorang blk dr main salji..pastu aku cam xnk stay uma laki aku sbb ramai lakikan..so aku pujuk laki aku utk stay hotel je..nasib la ade duit lagi utk stay hotel.. =)



Last hotel untuk 2 malam lagi....Radisson Hotel & Suites Sydney, Sydney ....(sumber google)

The most and the best hotel we had ever stay!!5 bintang nora bagiiiiii!!!jgn silap tau...radisson ni ade 2..1 radisson blu plaza...1 lagi radisson hotel & suites....nampak mewah kannn...tapi aku dapat hotel ni 2 malam hanya AUD384 jeeee..... =D tip top habis wehh...dari receotionist sampai ke housekeeping bawak ke breakfast staff sumenyer xlekang dek senyuman and baik gilerrr....kat sini kiteorang stay Guest Room je (aka Studio)...tpppp.....we have been upgraded to Suite 2 Bedroom OK...!!!haha...xtau time tu nk gelak ke nk nangis..kiteorg 3 beranak je tp duk hotel dlm tu blh sumbat lg 10 orang....masuk2 je bilik die besar ya amattt....ade 2 blk...so kiteorg pki 1 blk je la...1 blk lg biarkan je....tip top sgt bilik die...ade kitchen lg...da tu kisya dpt buku n alat mewarna receptionist tu bg....mmg rezeki kami time tu dpt blk yg best2 layanan yg ok....so far..percutian aku kali ni best la...aku puas hati sgttt......

3 3 hotel yang kiteorang stay ni sume kat bandar tau....yg vibe dgn marlow metro tu dekat ngan market city...kire xla jauh sgt nk g market city..jln kaki pun boleh....yg radisson ni die jauh sikit tp xla jauh sgt....yg ni xsilap dkt ngn tmpt2 butik jual brg2 branded mcm LV,PRADA,BLUEBERRY sume tu kalau xsilap lah....sbb mse nk blk hotel tu lalu kt kawasan tu so aku assume die duk kt area situ la.....oh yaa....kat town ni parking keta die mahal ok....sejam 5 AUD xsilap....da la parking limit...xsume tempat boleh parking..dekat radisson tu ade 1 parking william parking ke ape ntah...yg tu xla murah...tp klu ko stay radisson ko dpt diskaun parking dgn cara ko amek tiket parking ko tu pastu ko bg kat receptionist utk cop..pastu nnt bile ko nk kua ko byr kt mesin parking tu AUD 30 je...mmg AUD30 je ko byr utk parking xkisah brape lame ko parking dlm tu....

Haa...br ade 6 malam kan??so mane g lg 1 mlm mesti korang tertanye kan...semalam lg tu kiteorg ke Snow mountain main salji la kengkononnye...kiteorang gerak jumaat petang...pukul 4 pagi baru sampai homestay kat canberra...follow laki aku pnye kawan la...xnk ikt highway nk ikt jln blkg sbb keta xder rego...haihhh....menyusahkan...da la aku bawak bdk kck....bgn tido bgn tido die kt dlm carseat tu...kesian ank aku...laki aku ngn kwn2 yg lain pn bengang..ye la...padahal nk ke canberra sane 4 jam ke 3 jam cm tu je..ikt diorg pnye idea tu dr petang pukul 4 gerak bawak ke pepagi buta pukul 3 lebih nk dkt pukul 4 baru sampai..korang kire la brape jam laki aku ngn kwn die drive....nasib baik homestay die cantik gile n kwn die blnje homestay tu...so kurang ckit nk mrh sbb jimat da duit kiteorg kt situ... =D



Bapak die punye kije la ni..kul 4 lebih aku da masuk tido die dengan ank die duk bergambar dlm uma ni....ank aku layankan je plak tu....xreti nk tido ke diorg berdua ni...









Dekat peti ais pun boleh jadi ye dik ko bergambar...yg bapak pun ikut je la....










Sorry..gmbr mak ngn bapak dlm ni xde sbb mse ni awl pg sgt bgn....tdo xckp...trs nk grk p main snow....so muke memasing xbrape nk semengah pg tu..haha...yg ade gmbr ank je segar bugar die suke sgt dgr bile nk p main salji....

Sydney 2017 - Part 1


Bulan 5 lepas, aku ngan ank aku selamat sampai ke sydney jumpa bapak eh...ye la aku ngn laki skunk kan PJJ...so bln 5 haritu baru kiteorang dapat jumpa setelah 8 bulan xjumpa...dgr mcm eh br 8 bln...tp ko xtau die punyer sengsara tahap rindu ngn ank die duk tnye mne bapak eh hari2 ko xtau...i is sedih tau klu ank die tnye psl bapak die eh..

Sebenarnya kiteorang plan nk g lepas raya...tapi, bapak eh cakap lama sangat la ma nk tunggu lps rye...ok so aku pun trs cr tiket flight..tup2 rezeki memihak pada aku...tengok2 tiket KL-SYDNEY-KL utk 1 dewasa and 1 kanak2 termasuk luggage blk br RM1700++ ok la kan xsmpi 2k...tp tu dikire murah ke x sebenarnye??aku rase ok la kot sbb siap ngn makan+seat+luggage....lau xpilih mkn ngn seat br RM1400++ je ritu...nk dijadikan cerita aku p timbang mase nk check in tu tgk luggage aku lbh 7kg...baru igt nk msk kabin...last2 terbang RM150 aku antakan p msk kargo duk sana diam2....

Aku amek flight pukul 11 lbh...sebab senang lau bawak budak kecik ni walaupun ank aku br 4 taun kire kck jgk la kan...senang flight mlm die trs blh tido so die xla boring kan....tu first time ank aku p obersea...dasat ko eh anak..umur 4 taun da nek kapal terbang p obersea...mak ko ni da 3 series baru dpt merase tau...haha




Kiteorang selamat mendarat pukul 10 pagi waktu australia...mase kiteorang pergi tu cuaca baru nk sejuk...die sejuk angin gitu...so far kiteorang lepas cek imigresen sane...sebab waktu aku pergi tu kan masih hangat story psl wartawan malaysia yg g jd pemetik buah tu...so aku andaikan imigeresen kt sini akn jd lbh ketat la...tapi,alhamdulillah lah..segalanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah..yg menjadi masalahnye luggage aku kena tggu dkt sejam lbh nk kua dr kargo....sabo je la...lepas settle sume kuar dr entrance nmpk laki aku trs la terjadi adegan drama skit antare aku,anak aku n bapak eh...bapak eh siap wat live video kt fb lg koooo....haha..malu aku...^_^

Itinerary Jogja



Holla...godek punye godek kt group fb...jumpa jgk iti yg aku post dlm tu..kt hp wasap hbs da reset..sume data ilang...i'm is stress!ok...so ni iti yg aku n the team plan lah...tp ade jgk perubahan 2 hr terakhir...pslnyer patut hr ahad tu nk p merapi sunrise..tp disebabkan weekend full...so supir mas andie suh amek merapi sunrise hr isnin pg...so kt situ je kot rsenye yg berubah n ade la skit2 yg tkr n x pergi..yg lain still stick to the plan...

Khamis ( 9/ 2 / 2017 )
💩 3.15 pm : Flight Depart Klia
💩 5.00 pm : Arrive Jogja Airport
💩5.30 pm : Cari Teksi/ Solat/  Bergerak Ke Istana Ratu Boko ( Sunset ) - 14 minit (X SEMPAT PERGI SBB DA MALAM)
💩7.30 mlm : Check In Hotel Hom Platinum Gowongan/Solat/Rehat/
💩 8.30 mlm : Jalan- jalan City Jogja/ Makan Malam 

Jumaat ( 10 / 2 / 2017 )
🍰 5.00 am : Solat Subuh/ Bersiap 
🍰 6.00 am : Breakfast 
🍰 7.00 am : Check Out Hotel Hom Platinum
🍰 7.30 am : Bergerak ke Goa Pindul : Cave Tubing
🍰 9.00 am : Sampai Goa Pindul / Mandi / Bersuka Ria
🍰12.00 am : Bergerak ke Ngamblor Beach 
🍰1.30 tgh : Sampai Ngamblor Beach/ Snorkeling
🍰4.30 pm : Bergerak Ke timang Beach
🍰5.00 pm : Sampai timang Beach/ Naik Gondola / amik Gambar / Solat Jamak/sunset
🍰7.00 pm : Jalan2/ Cari Makan takeaway
🍰8.00 pm : Check In Villa Alcheringa Prantritis

Sabtu ( 11 / 2 / 2017 )
🍺 5.30 am - Subuh
🍺 6.00 am - Breakfast/Mandi Kolam/ Rehat /Gossip Lagi
🍺 12.00 pm - check out/lunch/Bergerak ke Hutan Pinus
🍺 2.00 pm - Sampai ke Hutan Pinus/ Amik Gambar
🍺 5.00 pm - Bergerak Ke Bukit Bintang
🍺 6.00 pm - Sampai Bukit Bintang/ Sunset/ Makan Malam
🍺 8.00 mlm - Check In Green Host Boutique Hotel Prawirotaman

Ahad ( 12 / 2 / 2017 )
🍤 5.00 am : Subuh / Bersiap
🍤 6.00 am : Breakfast
🍤 7.00 am : Bergerak Ke Merapi Tour Jeep (TUKAR HARI ISNIN)
🍤 8.00 am : Merapi Tour (TUKAR HARI ISNIN)
🍤 11.00 am : Bergerak ke kalibiru
🍤 12.00 tgh : Sampai ke kalibiru.Solat/lunch/gambar2
🍤 4.00 pm : Bergerak Ke Sandboarding Gumuk Pasir (TUKAR HARI SABTU)
🍤 4.40 pm : Main Pasir / Sunset (TUKAR HARI SABTU)
🍤 6.30 mlm : Bergerak ke Taman Pelangi (TUKAR HARI ISNIN)
🍤 7.30 mlm : Sampai Taman Pelangi/ Makan Malam (TUKAR HARI ISNIN)
🍤10.00 mlm : Balik Hotel

Isnin ( 13 / 2 /2017 )
💸 5.00 am : Subuh/ Bersiap
💸 6.00 am : Breakfast
💸 7.30 am : Check Out / Taman Tebing Breksi (YG NI X PERGI)
💸 8.00 am : Taman Tebing Breksi (YG NI X PERGI)
💸 9.30 am :  Shopping At Malioboro Street 
💸 12.00 tgh : Check In Premier Inn Yogjakarta
💸 2.30 pm : De Mata Trick Eye Museum (YG NI X PERGI)
💸 4.00 pm : UpSide  Down World Jogja (YG NI X PERGI)
💸 5.00 pm : Bergerak ke Embung Ngalangeeran (YG NI PERGI HR SABTU)
💸 6.00 pm : Embung Ngalangeran ( Sunset )/ Makan Malam
💸 9.00 pm : Balik Hotel

Selasa ( 14 / 2 / 2017 )
😭 5.00 am : Subuh/ Bersiap
😭 6.00 am : Breakfast
😭 9.30 am : Bergerak ke airport
😭 11.45 am : Balik Malaysia

So..tu la itinerary kiteorang g jogja hari tu...rate mase ni tukar IDR 1 juta = RM334....agak tinggi jugak la...oh ya...mcm yg aku ckp la..kiteorg tkr2 hotel sbb ikt jarak tempat yg kiteorg nk pergi..so xnk amek mse lama dalam keta...cuma candi borobudur dgn gereja ayam je tak pergi...tu pun 6 hari punya jalan pun xdan nk cover sume...salah 1 faktor sbb cuaca...makanya..habis da tajuk jogja...fuhhh..lega giler rasenyer...hehe...next trip aussie plak.... =)

Percutian Yogjakarta aka Jogjakarta Part 6


Haiihhh....akhirnyerrr....tak sabar nak habiskan story jogja ni...ok..last citer ritu kat sini utk sesiapa yg x dan nk bace kan.... Jogja Part 5

Balik dr karok kul 12 lbh...smpi htl mandi borak jap sume dlm pkl 2 jgk la br tido...pastu kul 4 dah nak kena bangun pagi!!!!2 jam je tido...memang giler...bangun2 mandi pastu supir datang terus tido dalam keta je sementara nak sampai ke merapi...kite layan gambar je la k...jangan muntah plak tgk gmbr byk... =p





















Kiteorang amek pakej sunrise merapi ni dgn mas andie...actually mmg dr sampai jogja amek supir dengan die..dan die pun ade buat jeep and buat pakej merapi ni...so decide amek terus dengan die je...memang best giler!!!mas andie nye mmg gile2 la...seronok gile..sesiapa yang nk g jojga..memang rekemen sesangat mas andie ni...gerenti korang takkan menyesal punyer... =) almost 2 jam lebih gak la kiteorang tour merapi ni...best..sangat2 best..dengan view die yang cantik...sangat cantik ciptaan tuhan...oh yaa...pic2 yg korang tengok sume ni mas andie yg amekkan tau..hehe...pakej lengkap tour + photographer.... =)

balik dr merapi kiteorang lunch kat 1 kawasan tu..makanan die sedap gile..tak dan nak amek gambar sbb da lapo sgt time tu...abis tu trs check last hotel...mlm tu pergi taman pelangi...esok trs blk flight pkl 11 lebih...so..tu je la cerita pasal jogja... ^_^

p/s: itenerary psl jogja next entry blh???sbb nk kne cr blk wasap tu....tp mcm da ilang je... =(



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT . All rights reserved. | Sign in | Top of page