Life at Sydney


Kehidupan di bandar seperti sydney bukanlah sesuati yg mudah...kena blaja hidup berdikari dengan nak kena speaking lagi...itu sume menjadi suatu perkara yang boleh mematahkan semangat seseorang...suami aku pun tak terkecuali sebenarnya...sebelum die dapat kerja...die menganggur seminggu...sehinggakan duit blanje die habis dah guna and sampai die terpakse tido di tepi jalan sebab takde duit nak sewa hotel...bila berada di kota sydney ni...sume bende mhl ok...dari hotel ke sewa uma or bilik...sumenyer MAHAL!!

dat time laki aku dah give up and nak balik malaysia...ye la..smggu menganggur cari kije tak dapat sampai kena tido tepi jalan...mau tak give up kan...aku pujuk die..slow talk dgn die...cakap kat die.."ape niat utama pa sebenarnye mase pa jejakkan kaki kat sane??sebab nak tolong keluarga kite...nak senangkan family kite..nak bayar utang2 family kite kan??so..jangan give up..kena kuatkan usaha...rezeki allah tu luas...insyaallah ader rezeki papa utk berjaya..org yg berjaya akan jth bgn byk kali dlu br die blh berjaya...yg penting jgn patah semangat...kena sentiase usaha..." ni la ayat yang kerap aku sematkan dalam ingatan dier...

Esok lepas die tido tepi jalan tu...die tumpang tido sekejap kat uma kawan die and tukar baju mandi sume...mase tu kawan die bagitahu ade kije kosong bawak van kat 1 warehouse ni la...suh laki aku try...alhamdulillah..berbekalkan visa yg laki aku da ade beserta lesen international yang laki aku da siap2 apply mse kt mlysia ritu...die dapat kije tu...die punya happy jgn ckp la...then aku cakap nampak tak..kite kena usaha jangan patah semangat sebab allah akan tolong hamba die yg betul2 usaha dengan niat yang betul...sampai la ni die still kije bawa van kt warehouse tu...and the guood news is...bos die naikkan gaji die lagi..alhmdulillah...syukur sgt...jom kite layan pic mase die menganggur kat sydney smggu dulu...hehe... =)


hyde park


berlatarbelakangkan harbour bridge

mengenangkan nasib masa ni... =)



hyde park



Night view

Doa dari seorang isteri hanyalah berhati-hati memilih kawan serta jaga diri di tempat orang...jaga tingkah laku..kadang kite kena korbankan sesuatu untuk kita mencari jalan yang lebih luas untuk kita mencari rezeki untuk membantu keluarga kite...hanya doa yang mampu ku kirimkan...tak kisahlah orang nak cakap laki aku ape pun...aku tahu semenjak laki aku pergi oz..mcm2 bende org sekeliling duk brckp...tp aku abaikan..janji aku tahu die berusaha untuk mencari rezeki untuk menyenangkan keluarga die...jgn besok bila die da blk time tu br nk mengaku sedare ye....sbb mase laki aku mencari modal kt sane..mcm pengemis korang buat kt laki aku..tp aku sbr je....takpela..biarlah allah yang membalasnye...


Perth ----> Sydney


Berhabuk da blog ni...lama sgt xupdate...alhamdulillah, skunk ni my hub da selamat berada di bumi sydney..perjalanan die masih jauh...macam2 kisah perit die mase die kat sydney..tp tu next entry ok...akan diceritakan...tapi die still duk rindu kije ladang die dan kawan2 ladang die...bukan senang nak senang tau...sume tu atas hasil usaha sendiri...

kite layan pic last moment die hang out dengan kawan2 perth die... =)


Ni lautan Hindi...hub yg cakap la...tp name tempat tak tanya laki i plak...haha



tempat yang sama but view yg berbeza


sapakah itu??

mase ni tgh vc....cantikknya ciptaan tuhan...

kawan-kawan perth




Yg ni pink lake laki i ckp i tlg bgtau je..

Overall hub ckp...kat sana best...walaupun kije macam bangla...tapi nature die orang die sume baik2...die cakap polis sana ke or mat salleh sana suma takde pun nak pandang serong kat diorang..kire die cakap..selagi takde orang sekeliling buat report..polis kat sana takkan senang2 nak tangkap orang tak tentu pasal...barang makan jangan cakap la...hub cakap murah giler..jangan convertkan ke RM.. lau korang convertkan ke RM mmgla korang ckp mhl...cuba korang bandingkan ikt amount cth cm 5AUD sane...kt mlysia RM5 cam tu haa...lg 1 ritu diorang buat kambing bakar...skor kambing tu 40AUD je..tinggi motor...murah tak murah kan?bukanlah nk bandingkan malaysia dgn oz..tp bile dipikrkan life kt mlysia yg kte xtau smpi bile ekonomi nk jd mcm ni...entahlah nk ckp..tepuk dada tanya selera



Bumi Aussie Part 1


Baru aku tahu macam mana perasaan rindu tu bila kita berjauhan dengan orang yang kita sayang...teringat-ingat masa last jumpa en. suami kat airport masa hantar dia untuk mencari rezeki di negara orang...lambaian die...senyuman die,...ehh...yg bukan-bukan aku ni...haha...sat g kang meleh ayak mata tu haa duk teringat...haha

Da hampir 2 bulan en. suami tinggalkan aku dengan anak-anak kat malaysia ni...nak buat macam mane...rezeki kat malaysia dah tak boleh nak dicari...habis bila dicari sumenyer tak menjadi...jadi die amek keputusan untuk berhijrah ke negara lain untuk bekerja...memula tanya jugak betul ke ni..sanggup ke nak berjauhan dengan aku and anak-anak...die cakap nak cari rezeki untuk anak isteri...terpaksalah berkorban...alhamdulillah..sepanjang die kat sana so far semua ok...suami aku bukanlah orang yang berada and bukanlah dari kategori doktor ke lawyer ke engineer ke..bukan..bukan...die hanya manusia biasa je...seorang pemandu lori dan sekarang menjadi pemetik buah sahaja kat aussie....

Kalau tengok berita kua kat surat khabar tu kekadang dup dap dup dap sebab banyak kes kena tipu dengan ejen...sampai airport terkontang-kanting...tapi, alhamdulillah...sepanjang suami aku ke sana...sampai ke hari ni...segalanya dipermudahkan...isteri mana yang tak riso bila baca surat khabar kena tipu beribu-ribu sebab nak cari rezeki kat sana tapi bila sampai sana terkontang kanting sensorang...da la sedare mare sume takde...ko sorang-sorang weh kat sana...kalau aku memang da meleleh da air mata tak berhenti punya...

Insyaallah lepas ni suami aku akan berpindah ke tempat lain pula untuk mencari rezeki yang baik skit dari sebelum ni...bak kata orang...bila kita nak berjaya...kita kena mula dari bawah...betul-betul bawah cari pengalaman and belajar selok belok cara mereka bekerja...aku selalu pesan kat suami aku..bila kita bekerja kat tempat orang kita kena ikut cara diorang...kita tak boleh ikut kepala kita macam kita duk kat malaysia ni...attitude is important..bila kita nak orang suka dengan cara kita bekerja...kita kena tunjukkan attitude yang baik...dan yang paling penting...jaga mata,jaga hati....tu lagi penting...hehe...miss u papa....insyaallah..ade rezeki nanti kita jumpa...

p/s : untuk info bekerja pemetik buah...aku akan cuba update and bagi info yang berguna dan panduan untuk korang...pucuk pangkal hati sendiri...jika nawaitu kita betul..insyaallah dipermudahkan segala urusan...(yang penting : i'm not an agent!)

New Semester!


Nampak beno pemalas nak hupdate blog lately...banyak sangat benda nak kena settle down...termasuklah kerinduan terhadap en. suami...masuk ni da 2 bulan kami berjauhan...isk..isk...rindu weh...giler ko tak rindu kat suami...

Rindu-rindu jugak...ni nak habaq semester baru da sampei....semalam first kelas untuk semester baru ni...alhamdulillah...2 semester keputusan sume lulus...sem ni harap-harap bolehlah lulus dengan cemerlang,gemilang dan terbilang..muahaha...

Semester baru ni tak amek banyak subjek pun...4 subjek tapi 3 je paper final...ikutkan nak tambah lagi subjek...tapi tak lepas plak sebab dah validate...so tak boleh nak tambah subjek...(padanlah muka..validate cepat now..)takpelah...next sem nak amek subjek lebih sikit sebabnyer nak bagi maintain jam kredit and taknak repeat and nak cukupkan jam kredit kalau boleh...semalam first kls...untuk sem ni aku dapat sume lecturer perempuan...1 je lecturer lelaki...kelas mandarin...untuk first kelas ni..ape yang aku boleh simpulkan...economics 415..lecturer straight ckit tapi okey maybe sebab die da tua kot..lagipun da 35 tahun mengajar kat uitm..so die cakap die da masak dengan sikap pelajar...haha..2 subjek lagi so far lecturer muda lagi and best..tak pressure...tapi bukan ke orang cakap lecturer pompuan ni fussy ckit kan???hurmm...rase kat subjek eco ni kena fokus lebih sikit sebab lecturer straight kan..haha...



Subjek baru untuk sem ni...



Mudahan-mudahan sem baru ni aku dapat memperbaiki kelemahan aku masa sem lepas..amin amin....

Melaka Holiday Part 2

aku rase macam dah terlupa pasal percutian kat melaka ni da...haha...cek-cek balik...laa....baru Melaka Part 1 ke,,,ingatkan aku da habis cerita pasal Melaka da..rupanya tergantung lagi...haha...

Ok..sambung dari entri yang ni Melaka Part 1... lepas je dah bawa bebudak ni mandi kat Melaka Wonderland..kiteorang terus shoot ke Swiss-Garden Hotel Melaka untuk check in..baca review mostly ramai org cakap kolam renang die best...kolam renang olimpik diorang panggil...so try la stay semalam tengok cam mane...

Nak dijadikan cerita...kiteorang sampai dalam pukul 3 lebih...pastu ingatkan masuk2 terus check in...sekali receptionist cakap bilik belum ready..kena tunggu...then takpela...aku cakap berapa lama yer..die cakap dalam setengah jam macam tu..aku pn ok la duduk la kat seat yang ada kat situ...aku tengok orang makin ramai tau check in..pastu hampir kebanyakan yang check in terus je dapat bilik...ade tu yang kena tunggu jugak macam aku...tapi selebihnya check in on time..aku ok lagi..pastu aku tgk jam da dekat 1 jam weh aku tunggu..aku da la penat dari pagi bawa anak-anak gi mandi mestila badan letih ingat dapat check in awal...sekali kena tunggu..aku terus pergi kat kaunter tanye lama lagi ke...die boleh cakap "oh..sy baru nak panggil puan.." aku mcm wth! dekat sejam aku tunggu aku g kt kaunter ko boleh cakap baru nak panggil...OMG! bad service..da tu aku da check in aku cakap saya dah check in lambat ni sebab lama saya kena tunggu..saya nak check out lewat sok...pastu receptionist tu cakap..oh..tak boleh puan...check out mmg pukul 12..kami tak boleh bagi check out lewat..pastu aku argue la..aku ckp oh..sy check in da la lambat..awk buat sy tunggu but nk check out pandai plak suruh check out on time...pastu die cakap waktu check in pukul 3-6 puan..eh...menjawab plak tu...aku cakap masalahnye saya datang pukul 3 lebih..waktu check in..sepatutnye awak tak boleh buat customer awak tunggu lama untuk check in..dah buang masa die dekat situ..and aku cakap tengoklah esok kalau saya nak check out awal...terus aku blah bawa anak-anak naik bilik...da la cakap minta maaf pun tak..pastu banyak songeh nak menjawab plak...


check in counter..frustrated dengan servis diorang ni

our room






So far bilik die sangat selesa...puas hati...besar pun besar...


Sumber dari google



pool untuk budak-budak

mase ni my hub la yg layan anak2 die..i malas sbb air kan...no no no..


ni la olimpik pool yg diorang cakap tu..ehsan dari encik google


Night view...baru balik makan mase ni

View waktu siang


yang best dekat swiss garden ni swimming pool die la best...puas hati...bilik air dalam bilik die boleh tembus tau..boleh nampak dari lua..untuk honeymun sesuai la...hehe...yang cons untuk swiss garden ni...lift dier ade 4 je...2 tak boleh guna sebab untuk call service je macam anta makanan or anta barang2...so boleh guna 2 je...and sangat lembab and lift dier kecik boleh muat dalam 6 orang ke 8 orang cam tu...entahla..tak ingat da...pastu dengan nak menunggu turn lift tu sampai kat level kiteorang ni..ya amattt....sabar jela..bukak2 full..so kena tunggu next lift plak...last2 kiteorang decide kiteorang turun naik tangga je bawa anak2...bayangkan kiteorang dapat level 14...turun sampai tempat receptionist tu..dengan bawak budak lagi...memang menguji kesabaran betul...check out plak bukan main laju,,,ingatkan nak kena tunggu macam semalam dkat sejam baru boleh checkout...


Moral of the story..siapa2 nak stay kat hotel ni..kena banyak bersabar..haha...mungkin time tu luck aku x berapa nak ok..mintak view pool die bagi view sungai melaka tu...haihh..nasibb..nasibbb...



Dibunuh, dibuang dalam gaung!



Semalam dengan hari ni kecoh 1 Malaysia tentang penemuan mayat adik Noor Amilla Edrus Norsha,, 5 tahun yang dilaporkan hilang di Jinjang sejak minggu lalu..Berdasarkan bedah siasat dan ujian dna...memang sah itu adik Noor Amilla...yang paling sedih aku bace mayatnya ditemui dengan badan dan kepala terpisah!!!Astagfirullahalazim....ape nak jadi dengan manusia zaman sekarang ni??apalah salah budak tu dekat die sampai nak buat macam tu??mana sifat simpati dan belas kasihan die terhadap budak macam tu yang baru umur 5 tahun kot...gile betul orang yg bunuh ni....

Bile semalam baca citer pasal adik Amilla ni..gigih aku search online...nak tau citer detail die..pastu tengok fb..xhabis dengan fb..tengoklah berita..tapi berita tengok2 macam tu je..sebab berita skunk pun banyak tokok tambah cite...teettt...tiba-tiba terbayang anak-anak aku...ya allah...masih aman ke skunk negara kite..jenayah melibatkan kanak-kanak sangat berleluasa sekarang...tak tahu apa punca...adakah disebabkan faktor ekonomi???tak tahu la nak cakap...tepuk dada tanya hati...kita ada mata lihat...ade telinga dengar..tu je yang boleh aku cakap...

Disebabkan terbayang-bayangkan kes adik Amilla ni...sampai malam tadi masa nak tido...anak dara aku tetibe bangun dari tilam die nak kua..aku pun tanya la..."Kisya...kisya nak g mana tu..." die jawab "kisya nak kua jap minum air"..aku cakap.."jangalah ca...nanti cica ilang nanti.." anak aku dengan slumber jawab..."cica tak hilang lah..cica ade je kat sini..cica nak minum air je"..terus aku diam...sampai macam tu skali effect die padahal dalam umah je kot...naluri seorang ibu ni len sebenarnye...hati ibu mana yang tak riso kalau anak die ilang...ilang dapat jumpa balik takpe...ni ilang plus dapat tau mati kena bunuh...mau pengsan kottt....

Aku rasa sekarang ni pergi memaner ke memang tak boleh lepas pandang anak-anak aku..memang mata kena alert je 24 jam...da la anak aku jenis pergi shopping mall suke men celah2 pakaian...aku plak bila tengah leka pilih baju tengok die takde...memang terus kelam kabut la...tapi,aku alertkan setiap mase kena panggil nama die...nak tengok die sahut ke tak and nak tahu die kat mana...skunk ni depan mata pun boleh kena culik...cam mana...nak awasi macam mane..budak-budak bukannya suka dikawal..diorang lagi nak bebas...tapi, diorang tak paham kita parent diorang ni riso tentang keselamatan diorang...

Bagi aku sekarang keselamatan anak-anak yang paling penting...ni pun tahun depan nak anta dier pergi skool pun aku da duk riso..takutt...benda nak jadi kiter tak tahu kan...takkan nak home school...banyaknye duit aku...hohoho...aku kena berwaspada and hati-hati dengan keadaan sekeliling skunk ni...terutama bila kua dengan anak-anak...sebab duit boleh dicari..tapi anak tak boleh diganti...

buat adik Noor Amilla...aunty doakan adik bahagia disana...syurga tempatmu sayang...pada si pelaku...moga hukuman setimpal dijatuhkan keatas kamu..ingat..!!diakhirat nanti balasannye lebih dasyat dari apa yang kamu terima di dunia ini...Al-fatehah untuk adik Noor Amilla....





Melaka Holiday Part 1


Rasa macam dah berkurun dah ni menyimpan gambar dalam pc tapi tak post2 jugak...bila kemalasan melanda cenggini la jadinya...Bulan 6 seminggu sebelum pose ritu aku sefamily bawak anak-anak aku jalan-jalan melaka..tak tau la dari aku belum kawen...sampailah dah kawen and da beranak...tempat yang slalu kiteorang g bercuti asik-asik Melaka...melaka melaka melaka....kadang2 nak tergelak pun ade...sampai aku cakap kat laki aku..."Pa..da xder tmpat len ke selain dari melaka ni yg papa blh bawak mama ngan ank jalan-jalan"...then husband aku jawab..."ntahlah..sebab melaka paling dekat and tempat die best kot..."nampak x lelaki???nak yg dekat je...cehh....

Actually da booking since bulan 5 ritu...saje je dah lame tak bawak anak-anak jalan2...janji taun lepas nak bawak depa ni g Legoland...then last minit tak jadi..so gantikan dengan tahun ni..tapi g melaka je la ye nak....

Kiteorang bangun dalam kul 7 cam tu...breakfast kat mamak dulu bagi isi perut...kiteorang gerak pepagi sebabnyer pagi tu aku nak bawak budak-budak ni g mandi kat melaka wonderland tu sebab aku der purchase kat groupon time tu murah..teruslah grab memandangkan tak pernah masuk situ lagi and bebudak ni pun suka men air...tu yang beli...



Kiteorang gerak dari pd since hometown aku kt pd...dekat la ckit kan..lalu highway je...



Exit Seremban-Port Dickson...time ni da masuk Seremban



Susur ke Johor bahru/Melaka dari Seremban-Port Dickson




Melaka...here we come!!




A bit closer


Exit Melaka Ayer Keroh









Tol Ayer Keroh



Dah sampai...


Memandangkan percutian kali ni 2 hari 1 malam je...dan kiteorang g pun hari jumaat pagi..so, memang tak ramai lah orang and keta pun tak banyak...yang paling best masa sampai je kat melaka wonderland...orang memang tak ramai lagsung..puas anak-anak mandi..puas la diorang dapat men banyak kali...



Entrace Melaka Wonderland...nampak anak dara tu da excited beno... 




Ni one of the pool la yang ade...more photos will come kat part 2 insyaallah.... 




Kan aku cakap die yang paling excited antare kiteorang... 




Daddy's daughter...ntah mane la ank aku blaja posing cenggitu...


Kiteorang sampai dalam pukul 10 lebih cam tu...bagi bebudak mandi puas-puas....sebabnye pukul 2 dah nak gerak pergi town melaka sebabnyer nak check in hotel...haa..check in hotel ni pun ade kes...nak tau ape..tunggu part 2...geram sangat...!kul 1.30 dah panggil bebudak ni nek sebabnyer nak check in hotel plak...boleh plak anak dara aku tu taknak balik...sampai aku terpaksa angkat die dari kolam tu bawak g toilet tukarkan baju dier sume..melalak lalak die nak mandi lagi..aku cakap nanti kat hotel mandi la puas2...ada swimming pool...die tak nak jugak...melalak lagi...sabo je la...last2..dalam keta kepenatan...duk kat arm rest tu punye tempat..sampai kebelakang-kebelakang la die tertido sebab belakang kan takde tempat sandar...nasib bek aku perasan...lau tak..tergolek die kat belakang..haha..macam2 ragam 2 hari ni bawak die..menguji kesabaran betul...till we meet to the next entry ya...!! 


Dup Dap Dup Dap..tapi akhirnyaaaaa......



Nampak tak..nampak tak....senyum sampai nampak gigi tau....alhamdulillah...result final dah kua pagi tadi...syukur aku lulus sume subjek...pointer tak bagus pun..sebab aku hanyalah seorang pelajar yang dikategorikan sebagai pelajar yang sedang-sedang sahaja...jadi..bila sume 5 subjek aku amek sem lepas lulus..aku dah kira bersyukur...

Pagi tadi baca wasap bebudak ni wasap diorang dah cek result...aku punye jantung tu..dup dap dup dap...dah la tengah drive nak pergi kije...dah tu plak..skunk ni result diorang sent through email...so..memang dapat notification la kan kat hp..tapi aku tak bukak..tak bukak...mane tau tengah drive bukak email sekali tengok ader subjek yang aku gagal..mau aku brek emergency kat tengah jalan kang...kan tak pasal2...better sampai opis baru tengok....sekali cek...fuhhh..lega weh...berbaloi usaha tido 2,3 jam je final ritu...dengan macam-macam kes nak kena hadap...syukur ya amat la...

pastu wasap kat member group...malangnyer..ada sorang dari member group aku berlima tu sangkut 1 paper....sedihnya dier kena repeat...tapi tak pela...kiteorang cakap kat die yg kiteorang kat sini akan bagi support kat baiyah...yg penting jgn give up..nasib baiklah dier berpikiran positif....alhamdulillah...

Paperpun...next sem will be on September...Part 3 i'm comingggggg!!!!!


Result Part 2 sem ni





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT . All rights reserved. | Sign in | Top of page