Bumi Aussie Part 1


Baru aku tahu macam mana perasaan rindu tu bila kita berjauhan dengan orang yang kita sayang...teringat-ingat masa last jumpa en. suami kat airport masa hantar dia untuk mencari rezeki di negara orang...lambaian die...senyuman die,...ehh...yg bukan-bukan aku ni...haha...sat g kang meleh ayak mata tu haa duk teringat...haha

Da hampir 2 bulan en. suami tinggalkan aku dengan anak-anak kat malaysia ni...nak buat macam mane...rezeki kat malaysia dah tak boleh nak dicari...habis bila dicari sumenyer tak menjadi...jadi die amek keputusan untuk berhijrah ke negara lain untuk bekerja...memula tanya jugak betul ke ni..sanggup ke nak berjauhan dengan aku and anak-anak...die cakap nak cari rezeki untuk anak isteri...terpaksalah berkorban...alhamdulillah..sepanjang die kat sana so far semua ok...suami aku bukanlah orang yang berada and bukanlah dari kategori doktor ke lawyer ke engineer ke..bukan..bukan...die hanya manusia biasa je...seorang pemandu lori dan sekarang menjadi pemetik buah sahaja kat aussie....

Kalau tengok berita kua kat surat khabar tu kekadang dup dap dup dap sebab banyak kes kena tipu dengan ejen...sampai airport terkontang-kanting...tapi, alhamdulillah...sepanjang suami aku ke sana...sampai ke hari ni...segalanya dipermudahkan...isteri mana yang tak riso bila baca surat khabar kena tipu beribu-ribu sebab nak cari rezeki kat sana tapi bila sampai sana terkontang kanting sensorang...da la sedare mare sume takde...ko sorang-sorang weh kat sana...kalau aku memang da meleleh da air mata tak berhenti punya...

Insyaallah lepas ni suami aku akan berpindah ke tempat lain pula untuk mencari rezeki yang baik skit dari sebelum ni...bak kata orang...bila kita nak berjaya...kita kena mula dari bawah...betul-betul bawah cari pengalaman and belajar selok belok cara mereka bekerja...aku selalu pesan kat suami aku..bila kita bekerja kat tempat orang kita kena ikut cara diorang...kita tak boleh ikut kepala kita macam kita duk kat malaysia ni...attitude is important..bila kita nak orang suka dengan cara kita bekerja...kita kena tunjukkan attitude yang baik...dan yang paling penting...jaga mata,jaga hati....tu lagi penting...hehe...miss u papa....insyaallah..ade rezeki nanti kita jumpa...

p/s : untuk info bekerja pemetik buah...aku akan cuba update and bagi info yang berguna dan panduan untuk korang...pucuk pangkal hati sendiri...jika nawaitu kita betul..insyaallah dipermudahkan segala urusan...(yang penting : i'm not an agent!)

New Semester!


Nampak beno pemalas nak hupdate blog lately...banyak sangat benda nak kena settle down...termasuklah kerinduan terhadap en. suami...masuk ni da 2 bulan kami berjauhan...isk..isk...rindu weh...giler ko tak rindu kat suami...

Rindu-rindu jugak...ni nak habaq semester baru da sampei....semalam first kelas untuk semester baru ni...alhamdulillah...2 semester keputusan sume lulus...sem ni harap-harap bolehlah lulus dengan cemerlang,gemilang dan terbilang..muahaha...

Semester baru ni tak amek banyak subjek pun...4 subjek tapi 3 je paper final...ikutkan nak tambah lagi subjek...tapi tak lepas plak sebab dah validate...so tak boleh nak tambah subjek...(padanlah muka..validate cepat now..)takpelah...next sem nak amek subjek lebih sikit sebabnyer nak bagi maintain jam kredit and taknak repeat and nak cukupkan jam kredit kalau boleh...semalam first kls...untuk sem ni aku dapat sume lecturer perempuan...1 je lecturer lelaki...kelas mandarin...untuk first kelas ni..ape yang aku boleh simpulkan...economics 415..lecturer straight ckit tapi okey maybe sebab die da tua kot..lagipun da 35 tahun mengajar kat uitm..so die cakap die da masak dengan sikap pelajar...haha..2 subjek lagi so far lecturer muda lagi and best..tak pressure...tapi bukan ke orang cakap lecturer pompuan ni fussy ckit kan???hurmm...rase kat subjek eco ni kena fokus lebih sikit sebab lecturer straight kan..haha...



Subjek baru untuk sem ni...



Mudahan-mudahan sem baru ni aku dapat memperbaiki kelemahan aku masa sem lepas..amin amin....

Melaka Holiday Part 2

aku rase macam dah terlupa pasal percutian kat melaka ni da...haha...cek-cek balik...laa....baru Melaka Part 1 ke,,,ingatkan aku da habis cerita pasal Melaka da..rupanya tergantung lagi...haha...

Ok..sambung dari entri yang ni Melaka Part 1... lepas je dah bawa bebudak ni mandi kat Melaka Wonderland..kiteorang terus shoot ke Swiss-Garden Hotel Melaka untuk check in..baca review mostly ramai org cakap kolam renang die best...kolam renang olimpik diorang panggil...so try la stay semalam tengok cam mane...

Nak dijadikan cerita...kiteorang sampai dalam pukul 3 lebih...pastu ingatkan masuk2 terus check in...sekali receptionist cakap bilik belum ready..kena tunggu...then takpela...aku cakap berapa lama yer..die cakap dalam setengah jam macam tu..aku pn ok la duduk la kat seat yang ada kat situ...aku tengok orang makin ramai tau check in..pastu hampir kebanyakan yang check in terus je dapat bilik...ade tu yang kena tunggu jugak macam aku...tapi selebihnya check in on time..aku ok lagi..pastu aku tgk jam da dekat 1 jam weh aku tunggu..aku da la penat dari pagi bawa anak-anak gi mandi mestila badan letih ingat dapat check in awal...sekali kena tunggu..aku terus pergi kat kaunter tanye lama lagi ke...die boleh cakap "oh..sy baru nak panggil puan.." aku mcm wth! dekat sejam aku tunggu aku g kt kaunter ko boleh cakap baru nak panggil...OMG! bad service..da tu aku da check in aku cakap saya dah check in lambat ni sebab lama saya kena tunggu..saya nak check out lewat sok...pastu receptionist tu cakap..oh..tak boleh puan...check out mmg pukul 12..kami tak boleh bagi check out lewat..pastu aku argue la..aku ckp oh..sy check in da la lambat..awk buat sy tunggu but nk check out pandai plak suruh check out on time...pastu die cakap waktu check in pukul 3-6 puan..eh...menjawab plak tu...aku cakap masalahnye saya datang pukul 3 lebih..waktu check in..sepatutnye awak tak boleh buat customer awak tunggu lama untuk check in..dah buang masa die dekat situ..and aku cakap tengoklah esok kalau saya nak check out awal...terus aku blah bawa anak-anak naik bilik...da la cakap minta maaf pun tak..pastu banyak songeh nak menjawab plak...


check in counter..frustrated dengan servis diorang ni

our room






So far bilik die sangat selesa...puas hati...besar pun besar...


Sumber dari google



pool untuk budak-budak

mase ni my hub la yg layan anak2 die..i malas sbb air kan...no no no..


ni la olimpik pool yg diorang cakap tu..ehsan dari encik google


Night view...baru balik makan mase ni

View waktu siang


yang best dekat swiss garden ni swimming pool die la best...puas hati...bilik air dalam bilik die boleh tembus tau..boleh nampak dari lua..untuk honeymun sesuai la...hehe...yang cons untuk swiss garden ni...lift dier ade 4 je...2 tak boleh guna sebab untuk call service je macam anta makanan or anta barang2...so boleh guna 2 je...and sangat lembab and lift dier kecik boleh muat dalam 6 orang ke 8 orang cam tu...entahla..tak ingat da...pastu dengan nak menunggu turn lift tu sampai kat level kiteorang ni..ya amattt....sabar jela..bukak2 full..so kena tunggu next lift plak...last2 kiteorang decide kiteorang turun naik tangga je bawa anak2...bayangkan kiteorang dapat level 14...turun sampai tempat receptionist tu..dengan bawak budak lagi...memang menguji kesabaran betul...check out plak bukan main laju,,,ingatkan nak kena tunggu macam semalam dkat sejam baru boleh checkout...


Moral of the story..siapa2 nak stay kat hotel ni..kena banyak bersabar..haha...mungkin time tu luck aku x berapa nak ok..mintak view pool die bagi view sungai melaka tu...haihh..nasibb..nasibbb...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT . All rights reserved. | Sign in | Top of page