Dibunuh, dibuang dalam gaung!



Semalam dengan hari ni kecoh 1 Malaysia tentang penemuan mayat adik Noor Amilla Edrus Norsha,, 5 tahun yang dilaporkan hilang di Jinjang sejak minggu lalu..Berdasarkan bedah siasat dan ujian dna...memang sah itu adik Noor Amilla...yang paling sedih aku bace mayatnya ditemui dengan badan dan kepala terpisah!!!Astagfirullahalazim....ape nak jadi dengan manusia zaman sekarang ni??apalah salah budak tu dekat die sampai nak buat macam tu??mana sifat simpati dan belas kasihan die terhadap budak macam tu yang baru umur 5 tahun kot...gile betul orang yg bunuh ni....

Bile semalam baca citer pasal adik Amilla ni..gigih aku search online...nak tau citer detail die..pastu tengok fb..xhabis dengan fb..tengoklah berita..tapi berita tengok2 macam tu je..sebab berita skunk pun banyak tokok tambah cite...teettt...tiba-tiba terbayang anak-anak aku...ya allah...masih aman ke skunk negara kite..jenayah melibatkan kanak-kanak sangat berleluasa sekarang...tak tahu apa punca...adakah disebabkan faktor ekonomi???tak tahu la nak cakap...tepuk dada tanya hati...kita ada mata lihat...ade telinga dengar..tu je yang boleh aku cakap...

Disebabkan terbayang-bayangkan kes adik Amilla ni...sampai malam tadi masa nak tido...anak dara aku tetibe bangun dari tilam die nak kua..aku pun tanya la..."Kisya...kisya nak g mana tu..." die jawab "kisya nak kua jap minum air"..aku cakap.."jangalah ca...nanti cica ilang nanti.." anak aku dengan slumber jawab..."cica tak hilang lah..cica ade je kat sini..cica nak minum air je"..terus aku diam...sampai macam tu skali effect die padahal dalam umah je kot...naluri seorang ibu ni len sebenarnye...hati ibu mana yang tak riso kalau anak die ilang...ilang dapat jumpa balik takpe...ni ilang plus dapat tau mati kena bunuh...mau pengsan kottt....

Aku rasa sekarang ni pergi memaner ke memang tak boleh lepas pandang anak-anak aku..memang mata kena alert je 24 jam...da la anak aku jenis pergi shopping mall suke men celah2 pakaian...aku plak bila tengah leka pilih baju tengok die takde...memang terus kelam kabut la...tapi,aku alertkan setiap mase kena panggil nama die...nak tengok die sahut ke tak and nak tahu die kat mana...skunk ni depan mata pun boleh kena culik...cam mana...nak awasi macam mane..budak-budak bukannya suka dikawal..diorang lagi nak bebas...tapi, diorang tak paham kita parent diorang ni riso tentang keselamatan diorang...

Bagi aku sekarang keselamatan anak-anak yang paling penting...ni pun tahun depan nak anta dier pergi skool pun aku da duk riso..takutt...benda nak jadi kiter tak tahu kan...takkan nak home school...banyaknye duit aku...hohoho...aku kena berwaspada and hati-hati dengan keadaan sekeliling skunk ni...terutama bila kua dengan anak-anak...sebab duit boleh dicari..tapi anak tak boleh diganti...

buat adik Noor Amilla...aunty doakan adik bahagia disana...syurga tempatmu sayang...pada si pelaku...moga hukuman setimpal dijatuhkan keatas kamu..ingat..!!diakhirat nanti balasannye lebih dasyat dari apa yang kamu terima di dunia ini...Al-fatehah untuk adik Noor Amilla....





Melaka Holiday Part 1


Rasa macam dah berkurun dah ni menyimpan gambar dalam pc tapi tak post2 jugak...bila kemalasan melanda cenggini la jadinya...Bulan 6 seminggu sebelum pose ritu aku sefamily bawak anak-anak aku jalan-jalan melaka..tak tau la dari aku belum kawen...sampailah dah kawen and da beranak...tempat yang slalu kiteorang g bercuti asik-asik Melaka...melaka melaka melaka....kadang2 nak tergelak pun ade...sampai aku cakap kat laki aku..."Pa..da xder tmpat len ke selain dari melaka ni yg papa blh bawak mama ngan ank jalan-jalan"...then husband aku jawab..."ntahlah..sebab melaka paling dekat and tempat die best kot..."nampak x lelaki???nak yg dekat je...cehh....

Actually da booking since bulan 5 ritu...saje je dah lame tak bawak anak-anak jalan2...janji taun lepas nak bawak depa ni g Legoland...then last minit tak jadi..so gantikan dengan tahun ni..tapi g melaka je la ye nak....

Kiteorang bangun dalam kul 7 cam tu...breakfast kat mamak dulu bagi isi perut...kiteorang gerak pepagi sebabnyer pagi tu aku nak bawak budak-budak ni g mandi kat melaka wonderland tu sebab aku der purchase kat groupon time tu murah..teruslah grab memandangkan tak pernah masuk situ lagi and bebudak ni pun suka men air...tu yang beli...



Kiteorang gerak dari pd since hometown aku kt pd...dekat la ckit kan..lalu highway je...



Exit Seremban-Port Dickson...time ni da masuk Seremban



Susur ke Johor bahru/Melaka dari Seremban-Port Dickson




Melaka...here we come!!




A bit closer


Exit Melaka Ayer Keroh









Tol Ayer Keroh



Dah sampai...


Memandangkan percutian kali ni 2 hari 1 malam je...dan kiteorang g pun hari jumaat pagi..so, memang tak ramai lah orang and keta pun tak banyak...yang paling best masa sampai je kat melaka wonderland...orang memang tak ramai lagsung..puas anak-anak mandi..puas la diorang dapat men banyak kali...



Entrace Melaka Wonderland...nampak anak dara tu da excited beno... 




Ni one of the pool la yang ade...more photos will come kat part 2 insyaallah.... 




Kan aku cakap die yang paling excited antare kiteorang... 




Daddy's daughter...ntah mane la ank aku blaja posing cenggitu...


Kiteorang sampai dalam pukul 10 lebih cam tu...bagi bebudak mandi puas-puas....sebabnye pukul 2 dah nak gerak pergi town melaka sebabnyer nak check in hotel...haa..check in hotel ni pun ade kes...nak tau ape..tunggu part 2...geram sangat...!kul 1.30 dah panggil bebudak ni nek sebabnyer nak check in hotel plak...boleh plak anak dara aku tu taknak balik...sampai aku terpaksa angkat die dari kolam tu bawak g toilet tukarkan baju dier sume..melalak lalak die nak mandi lagi..aku cakap nanti kat hotel mandi la puas2...ada swimming pool...die tak nak jugak...melalak lagi...sabo je la...last2..dalam keta kepenatan...duk kat arm rest tu punye tempat..sampai kebelakang-kebelakang la die tertido sebab belakang kan takde tempat sandar...nasib bek aku perasan...lau tak..tergolek die kat belakang..haha..macam2 ragam 2 hari ni bawak die..menguji kesabaran betul...till we meet to the next entry ya...!! 


Dup Dap Dup Dap..tapi akhirnyaaaaa......



Nampak tak..nampak tak....senyum sampai nampak gigi tau....alhamdulillah...result final dah kua pagi tadi...syukur aku lulus sume subjek...pointer tak bagus pun..sebab aku hanyalah seorang pelajar yang dikategorikan sebagai pelajar yang sedang-sedang sahaja...jadi..bila sume 5 subjek aku amek sem lepas lulus..aku dah kira bersyukur...

Pagi tadi baca wasap bebudak ni wasap diorang dah cek result...aku punye jantung tu..dup dap dup dap...dah la tengah drive nak pergi kije...dah tu plak..skunk ni result diorang sent through email...so..memang dapat notification la kan kat hp..tapi aku tak bukak..tak bukak...mane tau tengah drive bukak email sekali tengok ader subjek yang aku gagal..mau aku brek emergency kat tengah jalan kang...kan tak pasal2...better sampai opis baru tengok....sekali cek...fuhhh..lega weh...berbaloi usaha tido 2,3 jam je final ritu...dengan macam-macam kes nak kena hadap...syukur ya amat la...

pastu wasap kat member group...malangnyer..ada sorang dari member group aku berlima tu sangkut 1 paper....sedihnya dier kena repeat...tapi tak pela...kiteorang cakap kat die yg kiteorang kat sini akan bagi support kat baiyah...yg penting jgn give up..nasib baiklah dier berpikiran positif....alhamdulillah...

Paperpun...next sem will be on September...Part 3 i'm comingggggg!!!!!


Result Part 2 sem ni







Dup dap dup dap..itu la yg aku rasa sekarang ni...untuk pengetahuan korang sume..sok wehh result exam keluar...neves..riso...sume complete...kalau aku ader sangkut paper cam mana???kalau lulus cam mane???(kalau lulus mestilah happy ye dak?tu pun lg mau tanya..haha)...argghh...siyes serabut wehh bile pikirkan...mcm nk akad nikah plak dier punyer feeling..haha..

Ya allah..mudah-mudahan result aku esok baiklah hendaknya...aku xblh bayangkan kalau aku sangkut paper...aduss..sedih wehh...sebab pe tau...aku pernah mention kan previous post yg sem ni aku macam riso skit...sebab apa yang aku study and target tak berapa nak kena...sebabnya soklan sepatutnya 6 soklan jawab 5...tapi ni kua 5 soklan jawab sume..x mengong otak ko kejap....

takpelah..tunggu je la esok..mudah-mudahan baik-baik aje..xsabar ni nak tunggu esok....doakan yg baik2 ye...cau cin ci... =)


Goodbye!



Betul lah org katekan...bila dekat macam anjing ngn kucing...bila jauh barulah terase rindu...

Dah 5 hari en. Suami tinggalkan aku untuk merantau di negara orang untuk mencari rezeki untuk kami sekeluarga...mencuba nasib di tempat orang moga mendapat apa yang diimpikan...

Planning en suami nak berhijrah dah lama...rasenyer nak dekat setahun die duk memikirkan untuk berhijrah ke negara lain mencuba nasib di tempat orang..apabila memikirkan faktor ekonomi malaysia yg sgtttt ok ni...(bkn nk kondem..tapi hakikat) en suami nekad untuk berhijrah...aku sebagai seorang isteri redha jika itu yang terbaik untuk kami sekeluarga...bukan senang nk berPJJ dengan suami tau x...mental dan fizikal kena kuat...and si suami pun memerlukan sokongan yang kuat dari seorang isteri supaya mereka dapat menempuh dan mengharungi cabaran di negara orang...



1st time nek flight...seumur hidup hubs x pnh nek flight...



i'll be missing you hubs...


ok..aku da gmk sgt nih...muahaha..

Masa die dah nak masuk dalam departure punye tempat....da salam peluk cium sume...(poyo je lbh) aku dah nak nangis da..ye la nak tinggalkan suami bukan sehari dua maa...mungkin makan berbulan-bulan dan mungkin makan bertaun lamanya itupun bergantung pada kekuatan fizikal and mental die...die boleh cakap.."jangan nangis kat sini...nak nangis kat uma.." muahaha...jahatnyer..da nak pergi tinggalkan bini and ank2 kat sini sempat lagi nak membuli yer...tp sebenarnya itulah yg buat rindu tuh...(jgn muntah yer..haha)... moga papa selamat kat sana dan jaga diri, jaga mata, jaga tingkah laku (mau xriso...kat sana lau x jge mater jge hati..blh terjebak...sosial...haha)....mama akan doakan yg terbaik utk papa kat sana..amiinn
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT . All rights reserved. | Sign in | Top of page