Lagi kes Pedofilia!


Belum lagi selesai isu Richard Huckle...pagi ni terbaca news feed tentang suatu lagi kes yang terjadi macam kes Richard Huckle ni jugak...tapi, kejadian ni dilakukan oleh bangsa kita sendiri!!apalah nak jadi dengan mereka ni...kanak-kanak yang tak tahu apa-apa dijadikan mangsa...bile first tengok news feed tentang akk Zarra Asyaari ni..terus kejap2 aku tengok fb dier sebab nak tahu info terkini apa yang dia lakukan next step...geram wehh...siyes aku ckp..aku yg follow citer sis ni pun geram....










Akhirnya keberanian sis ni amat membanggakan kami semua rakyat malaysia atas keprihatinan die terhadap budak tu...bayangkan lah budak 5 tahun yang tak tahu apa-apa...yang buat hal tu plak saudara terdekat mangsa...and ayah budak tu boleh suruh sis tu tarik balik report sebab dier nak jaga nama baik keluarga???Helloooooo pakcik....ko tau x yg anak ko kena cabul dengan saudara sendiri???ko blh berdiam diri???mana sifat kasih sayang ko and sifat tanggunjawab ko untuk melindungi anak ko???itu anak ko..bukan anak patung...lagi bertambah pilu bile budak tu mengadu belakang die sakit macam kena cucuk..ya allah....kesiannyer...masa depan die hancur disebabkan manusia yang macam ni...aku sebagai orang luar pun sedih melihat adik ni kena macam ni...takkan bapak dier takder perasaan langsung???

Tapi, paperpun dah jadi kes polis..and sis ni taknak pun tarik balik report tu....biarkan sis...yang bersalah harus dihukum....penyakit pedofilia ni harus dihapuskan kat malaysia ni supaya kanak-kanak lain tak jadi mangsa nafsu serakah mereka ni yang takda hati perut langsung!!!aku follow citer sis ni memang sebak sangat...mak budak ni meniaga...tapi tolonglah...zaman sekarang ni anak-anak kita lagi penting...duit sampai mati dicari pun tak kan habis...ilang anak mana nak cari pengganti?boleh ke nak cari pengganti anak kite lau pape jadi kat mereka??tak boleh kan....

Jadi...mintak tolong lah pada semua...sila alert dengan semua benda sekarang ni...walaupun kadang kita nampak remeh sesuatu perkara tu...tapi,,benda nak jadi kita tak kan tahu..jadi kita sebagai ibu bapa kenalah sentiasa awasi anak-anak kita.... jangan disebabkan bende kecik kita tak amek peduli sebab mereka ni kecik..tak tahu apa-apa...even aku pun ada anak perempuan...aku pun kena jugak amek langkah berjaga-jaga supaya takde kes pedofilia macam ni berlaku kat atas anak aku or so whatever kes pun...mintak dijauhkan perkara-perkara sebegini ya allah....sebabnye anak ni harta kita yang dikurniakan oleh Allah swt...jadi jagalah sebaik-baiknya....moga kisah yang terjadi ni boleh jadikan teladan untuk kita sebagai ibu bapa supaya lebih berhati-hati di masa akan datang....

p/s: nak baca lebih lanjut boleh klik kat sini....wanita menjerit apabila nampak lelaki buka seluar...

credit to zarah.asyaari ...saya salute keberanian sis...








Mood Raya ilang!



Minggu ni da start da paper final untuk sem ni....haisshh...stress ada sebab tak study ape lagi...just tengok2 macam tu je...tu la cabaran jadi student PJJ ni...masa tu nak kena bahagikan dengan betul...kononya lepas kije balik uma nak revise la balik notes2 yang ada untuk ingat dalam pale otak ni...tapi..bila nampak tilam je..terusssss ilang semangat nak study tu..adik2..yang mana belajar tu dont try this at home..sengsara wehhh....

first paper khamis ni subject ELC 400 which is subject bahasa inggeris..ada grammar summary essay sume tu la...jumaat plak CTU 555 hubungan etnik...yang aku duk focus skunk kt CTU sbbnyer pasal sejarah politik malaysia..ekonomi malaysia..hubungan etnik kat malaysia ni la..macam-macam lah...sampai bawak buku curi-curi study kat opis ni haa...kalau kantoi..tak pasal-pasal je nanti...yang geramnyer..napelah diorang ni taknak buat selang-selang...ader la jugak masa nak study...ni hari ni paper bi soknyer ctu...matilanakkkk...!!!

takpe...even last minute study pun kenalah jugak struggle....bi tu mlm kang buat la ckit grammar n bacalah essay2 tu...amek key point die...insyaallah boleh buat...nak fokus kat ctu ni sebabnyer tak suka betul baca sejarah2 malaysia ni...haha...i mase sekolah pun memang xminat sejarah pun...haha...

da la dier dekatkan paper satu hal...lepas raya pun ada lagi 2 paper nak kena hadap...paper ACC 406 ngan FIN 420...pun same jugak...isnin account esoknyer finance...giler betul....memang ilang terus mood aku nak beraya...sebabnye killer paper lepas raya...tu la masalahnya...huhu...orang lain da sibuk dengan persiapan raya..aku ni sibuk dengan persiapan nak bukak buku study utk raya...eh raya plak...exam la cik puan lynie oi....

Wish me luck hokey....moga saya lulus dengan cemerlang..amiinnn...


Lambaian Ramadhan


Bila time bulan puasa ni...mesti ada drama berkisarkan pasal puasa sepanjang bulan ramadhan ni...macam sekarang ni...dekat TV3 drama "Lambaian Ramadhan" yang pelakon die Adi Putra, Siti Elizad, Putri Balqis sume tu...so far, jalan cerita die memang best...sedih tengok..siapa yang follow cite ni dari awal??macam aku..masa first episod, aku tgk mcm boring skit...tapi, still follow gak la citer die...tapi, sampai la ni..makin lame makin best plak...

Sinopsis citer die...yg adi putra ni dah berkahwin dgn siti elizad and ada 3 org ank..2 laki 1 perempuan..yg perempuan tu Siti Balqis..tau je la siti balqis ni kalau berlakon..pelakon cilik yg berbakat besar...nk dijadikan cerita, adi putra ni ada girlfriend tapi girlfriend die ni bekas kekasih lama die dulu sebelum die kahwin dgn siti elizad tu...kire adi putra ni curang..ank die siti balqis tu plak ada leukemia...jadi ni konflik dlm sesebuah keluarga la...si suami abaikan isteri asyik dgn kije and girlfriend then xder mase dgn ank2 bini...now..bila nak dh skt...n si bapak nmpk ank die yg balqis tu sembahyang sesama dgn mak die...dr situ die mcm da menyesal la...skunk ni die cm nk berbaik kot ngn bini die...tapi,,citer die belum hbs lg...xpe2...nnt dh hbs cite tu aku story mory kt sini yer...


 akan tetapi, drama yg paling menikam kalbu aku and yang paling aku teringat sampai sekarang citer...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Haa...sape pernah tgk citer ni angkat tgn ...fuhh..citer ni...citer terbaik la bagi aku...die punya jalan cerita ada kelakar, ada sedih ada happy....bg aku ni la citer terbaik yg pernah aku tgk...

"Syurgamu Ramadhan" mengisahkan seorang mak yg pernah mengalami masa silam xnk ank2 die mengalami nasib yg sama mcm dier pernah kena dlu...sbb tu die menjadi sgt tegas dgn ank2 die smpi ank2 die fedup dgn sikap mak die..tu yg smpi ada 1 adegan yg part mak die (ellie suriati) die mrhkn ank perempuan die (eira syazira) psl ape ntah..lpe da...mak nye jerit la and tengking ank die...pastu ank die mmbls pn dgn cara menjerit jgk..haha..lg tggi suara mak die lg tggi suara ank eh...tu la scene yg best aku tgk...nk citer lg mls nk taip pepanjang..haha..lau korang blm tgk..korg patut tengok...tak rugi...kalau korang nk tengok cer try tengok kat sini teamsmtvonline.blogspot.my 

The Conjuring 2


Malam rabu lepas..hubs bagitau yang die nak tengok conjuring 2...tengok date esok die punye official date kua...on laptop then google kat mana nak tengok sebab balik kije terus straight pergi je...buka sana terus..takyah 2 3 kali kije kan...

Memula tengok kt GSC Setia Alam...sekali cek tiket paling awal pukul 1.15 pm & 10.45pm...dah lewat sangat...tengok plak TGV..skali tengok ada time pukul 8.15pm...so takla lama nak tunggu kan...lepas buka terus masuk wayang...terawih kat dalam panggung...haha..kiteorang pilih paling dekat ngan uma..pilih la JJ Bukit Raja...

Ada satu scene masa lorraine tengok cermin tu...serious meremang bulu roma hakak ni haa...sampai terjerit aku dibuatnye...nasib bek bukan aku sorang je yang jerit...haha...
al kisahnya rumah yang dihuni oleh sekeluarga ni ada cerita disebalik rumah yang diorang anak beranak ni duduk...die macam hantu disebalik hantu macam tu...tapi nama hantu die tak best macam the conjuring 1...the conjuring 2 ni nama hantu die Valak...suspen memang suspen...best jugaklah...nora bagi 4 :63::63::63:....

rasa mcm xpuas tgk pn ade sbb xbrape nk phm sgt ape kne mengena valak tu dgn lorraine and kenapa die asyik attack lorraine and menganggu lorraine..tu yg xtau tu..
Sesiapa yg dh tgk blh explain kt hakak ni haaa..sbbnye hakak lebih banyak tutup telinga ngan mata..cam mana nak fokus tengok..image  

Baru Puasa Kedua???

Hari ni da hari kedua kite berpuasa...seronok tengok gelagat kanak-kanak lau time pose ni...mcm smlm...aku blk kg sbb blh plak tertinggal wallet kt kg...dh kne patah balik pd...sekali sampai tengok budak-budak (pangkat sepupu) terbongkang memasing...haha...maklumlah hari pertama puasa...masing2 dah macam ular da menahan lapar tak sabar nak menunggu waktu berbuka...

La ni..bukan nak citer pasal beg duit tertinggal ke or pasal bebudak yang pose ni..ni nak citer pasal ni....









Haa...ni la nak cakap ni...fenomena yang duk melanda bila time pose ni....fenomena jual kerepek and biskut....hee....baru 2nd pose da start proses menjual kat opis ni haa.....Actually member opis ni haa...duk promote kuih kapit adik iparnye ke sape ntah yang jual....kire ni die promote la kt kami kt opis ni if ada yang nak kan...mencuba nasib je kot boleh buat jual....


Promote jangan x promote cah...hehe





Akhirnya tewas jugak memasing....haha...dah ada yang dah masuk order...nak rasa dulu pun ada...gitau ye lau sedap nak repeat order untuk raya plak nanti...sampai aku pun terjebak skali haissshh....aku pun da terpengaruh p ikut deme beli...nampak cam sedap..tu yang duk try sebalang dulu...

Rasanya benda ni adalah normal yang akan berlaku bila musim pose datang...akan ade member-member kije yang duk promote jual kuih...kadang tu macam2 kuih deme jual...jual kuih ade...jual ang pow custom made...jual baju ada..mcm2 jual la...dh mcm bazar da opis ni kekadang...haha...tapi, kita sebagai kawan sekerja support tu support jugak tapi janganlah membeli sampai membazir...last2 buang gitu je..ye idok????

Minuman Spike Stevia

Meh nak citer ckit...korg pernah minum air jus buah tanpa gula tak???kali ni aku nk share ngan korang satu produk yang baru je dipasarkan...mula2 tengok macam air apa ni??sedap ke???haa..jangan pandang luaran botol & kaler je..kena rasa dulu baru tau...yang bestnyer..minuman spike stevia ni die takda gula 0 sugar hokayy....ni hakak habaq kat hampa awal2...die cuma menggunakan daun stevia sahaja sebagai pengganti gula....


Ada 4 perisa Mango, Passion Fruit, Grape & Calamansi


Nampak x betapa tekunnya hakak minum...air yg hakak minum ni passion fruit...my top fav


Die punya rasa sampai nak habiskan sebotol jam tu jugak...


Ni selepas 2 3 kali minum semua perasa....terus hakak borong dik sekotak..hakak minta mix kan semua perisa...


Lagipun minuman spike stevia ni sesuai untuk orang yang nak diet atau nak kuruskan badan dan juga sesuai untuk orang yang mengidap kencing manis....takda gula cuma menggunakan daun stevia sebagai pengganti gula....sedap..terase kesedapan jus buahnyer....produk bumiputera...harga untuk sebotol RM4...kenapa 4 hinggit????memanglah dik non oiiii....daun stevia bukannyer murah...maheii syggg...tu pasal sebotol RM4...cuba dulu..baru tau ada kick ka takda...tapi..siyes...memang sedap...untuk COD 10 botol ke atas...nak postage tak dapek sebab borek now haaa...nanti kang kena cas maheiii...hakak promote kat akak ipr adik ipar kawan sume....sekali minum..terus repeat 2 3 kali..sekali amek 4 botol....top flavour grape dengan passion fruit...tapi bagi hakak semuanya sedap...sebabnya die guna original jus + stevia...minum sampai terbawa-bawa dalam mimpi... ^_^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT . All rights reserved. | Sign in | Top of page