Result Final Dah Kua!!


Syukur alhamdulillah result final exam utk first sem aku lulus...amiinn...mmg cuak jgklah mase jwb final tkt xblh skor..tp, alhmdulillah...berkat doa dr keluarga dan juga suami...serta berjuang smpi mter jadi panda..smpi otak jd blank mse study sbb xtau ape yg dibce..haha..akhirnya keputusan yg diterima bolehlah diterima walaupun xdpt dekan kan.... ^_^

For your info, sblm ni aku smbung pjj kt utm jln semarak dlm bidang mekanikal engineering..meneruskan legasi mser amek dip dlu...aku sempat blaja smpi 3rd sem then aku rsekan bidang yg aku krja skunk ni jauh dr kos yg aku amek...so, aku pn bncng dgn suami n mak ayh sume gtau diorg yg aku nk tkr kos...aku xblh nk trskn engineering wlupun sbnrnye aku minat engineering..sbb cite2 aku nk jd engineer...haha...aku ckp better lai fokus pd bidang yg aku kerja skunk skrgnye aku ade experience n aku fhm selok belok kerja yg aku kerja skunk ni...so, parents n suami pn setuju dgn cdgn aku..so,..sblm brhenti dr utm tu..akui apply dlu kos yg aku nk tu kt uitm...ble da dpt result yg aku diterima brlah aku berhenti dr utm tu....jd..selamat tinggal engineering...sob...sob...

Kos yg aku amek skunk ni Bachelor Of Operation Management..yg sbnrnyer die engineering management..lain u lain nme kos kan..yg pntng ader jgk engineering kt situ..haha...aku tgk dier ader kaitan ngn kijer aku and dier pn der related ngn engineering skit2..so,aku apply la...alhmdulilllah diterima..jd bermulalah kuliah bln 9/2015 ritu..so, ni da hbs sem1....now tggu nk dftr msk sem 2 plak...walaupun agk lmbt aku blaja...tp,sbnrnyer aku lg minat blaja dr kije...kuang..kuang..kuang...tp, nsblah suami support...dier la yg byk bg sokongan and dorongan..sbb dier tau..ni la cita-cita isteri dier dr sblm kawen lg....lg 1, aku nk blaja sbb aku nk banggakan mak ayah aku...aku nk bls jasa diorg dgn wt diorg hepi....mse aku bgtau yg aku nk smbng blaja wlupun dr thn 2011 trtngguh hasrat nk smbung...diorg pnye snyum n hepi hnya tuhan yg je yg tau....betapa gmbiranya aku tgk keceriaan kt wajah diorg...

aku bknlah seorg student yg bijak pandai...seriusly aku ckp...aku adalah student yg 50-50...tp berlagakkan nk blaja smpi degree...haha...tp, sbb aku pnh jnji ngn mak ayh aku yg aku nk bnggakan mereka...sbb tu la aku smbung blaja...itu je niat aku...utk suami dan jgk keluarga....bila dpt result pg td..aku trs kol mak gtau result aku....dier pnyer hepi la...nk nangis rsenye...haha....seronok bila dpt kongsi kegembiraan dgn org yg trsyg....yg pntng lulus...haha..kt cni aku attachkan result aku..mngkn dgn care mcm ni aku blh menaikkan smgt kwn2 yg membce blog aku ni utk smbng blaja yg lme da tggl blaja tu...ilmu tu xkn lupus...blaja lah selg blh.... =)

Isteri Pemalas???

Lately tgk kt facebook ni macam2 kisah tentang rumahtangga yg lai blh tgk.antaranya kawen mse muda then kewangan problem lah...pastu yg dh kawen laki tinggalkan 3 bln pastu kawen ngn pompuan lain..mcm2 lah lg...tp skunk ni kte nk bncng tntng kes yg mcm ni...


ok...nk jdkan cerita mcm ni....walaupun aku kawen xsmpi lg 5 taun..tp sepanjang perkahwinan aku dan suami mcm2 dugaan susah dan sng yg kami tempuh yg keluarga byk xtau...aku adalah seorg pekerja swasta, part-time student, seorang isteri dan seorg ibu..hr2 aku pergi kije glp blk pn glp..so, korg blh tau kan lau dh pg kije glp blk glp tu cnfrm la uma jauh kan...

aku xnafikan yg aku bknlah seorg isteri yg mithali...ye la dik...pg kije glp bgn kul 5 pg..blk kijer kul 8-9 mlm br smpi uma...bile mse nk wt kije tu sume???mcm aku..aku blk kije mmg xmsk...mkn kt lua...sbb lau smpi uma kul 8-9 mlm dgn nk msk kul bpe br dpt mkn?agknyer mse tgh msk suami pn da berdengkur tdo sbb duk mnggu bini xmsk lg...hehe...alhmdulillah suami jns yg memahami...akn tetapi, aku gntikan blk dgn msk utk weekend eventhough aku ader kls weekend...aku msti akn msk sbb time ni je la aku nk gnti blk 5 hr yg aku xmsk tu...tntng bsh bju plak....aku akn basuh bju 2 kali smggu....sbb nk bsh tiap2 hr mmg xdan...pastu dgn ank merengek lg...dgn ank duk mengekor blkg pungung mak eh ni...dgn tgh wt kije kjp2 pggl...lau dier nk bapak eh xperla...ni yg jns xnk ngn bapak eh..lau nk pn kjp je...pastu cr mak dier blk..haa..acane tu nk jwb???korg blh imagine x dgn bgn kul 5 pg blk kul 8-9 mlm bper jam ats jln pastu smpi uma dah pnt...lau wt sume kije mcm cik adk ni ckp kul bpe nk tdo???bkn nk pertikaikan..pucuk pangkal sebenarnye diri masing2...mngkn adk ni br kawen then dier xmerase lg bile tgn jd mcm sotong...haha...

bkn nk pertikaikan aper yg adk ni ckp..kadang ade btlnyer...ape yg aku blh ckp...lain org lain care...ader yg blh ader yg x...brgntung pd individu sndri...ader pro and con...sekrgnye jika dpt suami yg ringan tulang tu alhmdulillah...sekurang-kurangnya lau dier tau tgn bini dier da jd mcm sotong...at least dier mmbntu meringankan beban kite nk buat sume kijerkan...tp jika dpt suami yg teeettt.....phm2lah kan...yg pntng hbgn antre suami istri tu sndri yg mencorakkan rumahtangga tu...lau masing2 bg kerjasama mngkn xder mslh kt situ sbb masing2 membantu antre satu sama lain...pd yg nk brkhwin...pilihla psgn yg btl2 memahami dr kite...jgn sblm kawen je phm..da kawen nnt len plak peel dier...peace.. =)

Happy Besday Kisya!

Happy Birthday Kisya!!!sori mama lmbt wish sbb lately byk kijer...ssh sbnrnyer berjauhan dgn ank...msk ni da 2 taun 1/2 die tggl dgn wan ma & tok abah dier kt negeri sembilan tu haa....sbnrnyer besday dier 27/1 hr tu..tp sbb lmbt update kan...

Tahun ni gnplah kisya 3 tahun..mama doakan moga kisya pnjng umur n dimurahkan rezeki serta jd ank yg solehah syg...mama,papa n abg sygggggg kisya sgt2....insyallah xder aral nnt cuti raya cina ni...mama amek kisya kter celeb besday kt uma kte ok.....mse nk dkt besday die siap tnye die lg..

mama :- kisya..taun lps besday kisya..adk request nk kek frozen...taun ni adk nk kek ape lak?

kisya :- dgn sore gedik die..kisya nk TEK OBOCAR POLI PINK!!!

haha...geli hati dgr die ckp...alhmdulillah...mkn mmbsr mkn byk peel ank dare ni...tp 1 mslhnye sbb bile kami brjauhan slalu jgk kol...tp dier xnk ckp ngn lai...xtau npe..mngkn dier sebak ke...pnh skali dlu wan ma dier bg tipon kt dier...then bile aku pggl "hye kisya..tgh wt pe tu?"...trs dier menangis meraung...sebak giler kot mser tu....trs strt dr hr tu dier xnk da ckp tipon ngn mama dier ni....

hmm...dlu ader pengasuh yg jge..tp sbb pengasuh da kawen..tu yg anta kt mak ayah aku kt negeri sembilan...lgpun hsbnd x percayer ngn nursery2 ni sbb mcm2 kes yg kua kt tv tu kan..pastu dpt tau plak ade kes dkt ngn uma kami ni kes dera bdk....adesss...lglah hati dier lg kuat xnk hntr nursery...papa dier ckp xpela...wat sementara ni kte anta kg la...lgpn wan dier volunteer nk jge....tu yg smpi la ni lau aku amek kisya duk ngn kami dlm smggu....nnt xsmpi 2 hr wan dier tpn...tnyer bila nk anta kisya blk...haha..smpi aku ckp ngn mama aku...ni ank spe sbnrnyer ni...(tp tu dlm nada gurau yer... #jgnkecamsaya)

tp, papepun suatu hr nnt kami akn bersama seperti keluarga yg lain..doakan yg terbaik utk kami.... =)



ni la "tek obocar poli" yg kisya request tu...insyaallah akn mama tunaikan syg....

New Chapter


Hye sume...nmpk sgt blog kami ni da berhabuk...lau ade ulat dh berlambak da ulat duk bertenggek kat blog ni..haha....selamat dtg 2016... tahun yg penuh cabaran onak dan duri dari segi kehidupan dan juga kewangan. insyallah, moga tahun ni aku blhlah fokus kt blog..setiap thn xdpt nk capai trget..moga kali ni trget trcapai la yer...hehe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT . All rights reserved. | Sign in | Top of page