Percutian Yogjakarta aka Jogjakarta Part 3



Sambungan dari sini Jogja PART 2

Jom layan gambar ⏬⏬⏬⏬


video

bkn men laju bawak ojek...hehe


Ngamblor beach










susah sebenarnya nak amek gambar dlm air ye....




















kos untuk snorkeling kat ngamblor beach ni xingat la plak brape sebabnye kiteorang ni da ade tukang pegang bahagian masing2...ade yg sorang tu kena pgg duit supir, sorang pgg duit belanja untuk makan, sorang duit entrance fee...haa...so memang aku xamek port pun tentang harga sbb member aku yg lain yg pgg...huhu..mmg hr kedua ni kiteorg amek 1 hr tu untuk xtiviti air...kirenye senang 1 hr tu basah je...ltk dlm 1 itenerary...hbs dr ngamblor beach kiteorg mandi salin baju sume...next destination kiteorang ialah....PANTAI TIMANG!!!tempat yg kiteorang nk pergi sgt....dr ngamblor beach nk ke timang beach ni xjauh dlm 30 minit je...samada nk naik ojek (motor) atau nek keta...tp..kalau nek keta x blh smpi ke timang trs...die akn berhentikan korang kt 1 tmpt then korang kne nek ojek utk ke timang...so supir kiteorang anta kiteorang ke timang then park kat situ pastu nek ojek terus ke timang beach...meh nengok gambar....


Masa ni br sampai....


tempat die cantik sangat....










Jumpa org mlysia jgk kt cni..huhu







video

Best sgt..rugi lau dtg sane xdtg timang beach ni tau...


Gondola ni menggunakan 100% tenaga manusia tau untuk menolak and menarik kita dari tempat mula sampai la ke seberang...nampak kesungguhan remaja2 jogja ni untuk mencari rezeki...jadi memang berbaloi sangat dengan harga sebabnye mereka mengerahkan tenaga mereka untuk membawa kiter ke seberang...


Masa datang sini...cuaca mendung sikit mcm nk ujan...kos naik gondola ni kiteorang dpt IDR 200K aje sorang...tu pn atas pertolongan pak supir kiteorang..kirenyer sepanjang dgn die mmg manjang dpt diskaun je...haha....gondola ni tutup jam 5 petang tau..jadi korang kalau nak ke sini memang kena plan bebetul...jalan nk ke timang ni mashaallah...mmg gile truk...naik mtr tu sampai mengelongsor ke bawah pastu tolak balik badan ni nek atas...nasib bek letak beg kat tengah2...haha...sebabnyer berlanggar batu-batu kecik..tajam plak tu...haha...tp best...kalau bawak ank kecik xdigalakkan lah...sebab kawasan die ke dalam...dan memang kne nek ojek utk ke timang beach ni...balik dr timang beach kiteorg g makan seafood...timang beach ni specialized die ialah LOBSTER!!!so kiteorg nk mkn seafood n lobster mlm ni...


Balik dari timang ade org yg akn bwk korg mkn kat area2 situ jgk...pada mulanya ingatkan mkn kat restoran...rupanya skali die bawak mkn kt uma org...tp not bad la tmpt mkn die..die mcm ade blk khas utk tetamu mkn...mse kiteorg smpi tu igtkn dpt mkn lobster..rupanya xdpt..sbb lobster br hbs...sob sob...so kiteorg order la ikan 2 ekor, udang galah kot 2 pinggan dengan cumi (kat sane pggl sotong kck cumi) 2 pinggan siap nasi ngn air limau es...harga dlm IDR 400k xsilap utk 6 orang mkn...tengah2 tunggu mknn siap..skali tuan uma tu ckp "mbak..rejeki mbak...ada org baru anta lobster 5 ekor..mbak mau enggak??"..aku trs cm haa!!lobster??mau mbakkkk!!!haha...akhirnye dpt jgk nk mkn lobster fresh tau br amek kt laut..mbak tu tnye nk brape ekor..aku ckp 2 je..pastu mbak tu ckp saya bg mbak 5 ekor IDR 450K...mbak mau??aku pn apelagi..xyh tnye yg lain da...trs ckp mau...bg sume...haha...pastu bebduak ni ckp...blh hbs mkn ke..aku ckp ko bg je kt aku..sbb aku mmg antu udang....😂😂😂





Lobster fresh!!!!







Menu mlm ni mmg sedap la..kne dengan tekak...xrugi betul dtg jogja ni...mkn sume sdp2 even mkn tepi jalan pun sdp..yum yum....


lepas makan kiteorang pun gerak ke penginapan kedua kiteorg...kiteorg check in kat Villa Alcheringa...best villa ni..tp dari timang nk ke villa tu mak ai...blh thn jauh...kiteorg grk dr timang pkl 8 lbh xsilap...sampai villa nk dkt pkl 11 lbh....bapak jauh gile....sampai member termuntah-muntah la dlm avanza sbbnye jln die berliku-liku...br pas mkn jln plak bengkang bengkok...mmg perut jd xsdp la kan....sesampai je check in msk blk mndi trs tdo aku...bebdk ni borak pn aku xdpt nk join sbb bdn pnt gile smpi mater pun tak boleh nk bukak da...total flat habis...habis suda hari kedua punyer cerita..tunggu next entry utk hari ketiga kat jogja plak ok....❤❤❤

Percutian Yogjakarta aka Jogjakarta Part 2



Haishh,,,,gigih aku nk meghabiskan entry jogja ni...ni yg payah ni cuti lelame...panjang la explanation die...harap korang x boring ye...haha...ok sape blm bace part 1..korang blh tgk kat sini 
⇩⇩⇩

⇩⇩⇩

Jogja Part 1

Hari ni masuk hr ke-2 kitoerg kt jogja...pg subuh siap mndi mkn sume trs check out....janji dgn supir pkl 7.30 pg die msti ade kt hotel sbbnye kiteorg nk follow schedule btl2 sbb xnk miss 1 xtiviti dlm itinerary kiteorg tu..owh...aku deal dgn supir ni pki wassap je tau...xde kol2...mule2 tkt jgk...tp alhamdulillah...sgt2 blh dipercayai...ape yg aku tau dr org2 jogja yg aku borak..mostly org2 jogja ni jujur orgnye..mereka bkn jns yg menipu...tu yg aku kagum la ngn diorg ni...ok sambung citer...da check out then first tempat kiteorg pergi ialah Goa Pindul : Cave tubing...jom layan gambar...


Baru sampai masa ni..





Ntah ape la yg dibebelnye tu..haha


Adventure beno tempat die..lau kat uma org...tapi seronok...


Tempat amek pelampung..sebelah uma org je..


Dlm goa pindul..mase ni belum masuk dlm btl..belah dlm gelap giler...

Lepas kua goa pindul...


menapak plak ke water rafting...main sungai....lori kecik tu xblh msk smpi dlm sbb jln becak gile..so knela jln kaki...


Mase ni br lps air sungai yang deras...besttt!!


Bile da abis wajiblah bergambor...2 lelaki dpn tu mcm tmpt informasi la..freelance kot..

  
dtg sini xsah lau xmnm air halia atau ape ntah nme die..mmg kaw n sdp..yg byk angin n ske mnm digalakkan..free of charge je..memasing bkn men mnm..aku mmg xla air halia2 ni...xretiii...haha

yang ni kiteorg amek pakej masuk goa pindul dgn water rafting skali...xslh IDR 110K sorang...tapi ok la puas hati...seronok...lepas dari tu kiteorang mkn bakso bakar....jual kat tepi jln je kt motor....sedapp...sbb da lapa sgt kan...ape yg ade bedal je...next destination kiteorg ke Ngamblor beach utk snorkeling..tempat die cantik subhanallah...tp nk ke laut tu bkn men mencabar lg...haha..mcm xmuat plak nk msk kat sini..sbb jadi stuck plak...tgk kat next entry ya.... =)











Percutian Yogjakarta aka jogjakarta Part 1

Holla holla...la ni br ada masa nk update pasal g jogja ritu...g jogja ritu 9/2/2017-14/2/2017...total 6 hari 5 malam...haa..ni nk gtau la...cadangnye nk pergi style backpackers lah ngan kengkawan sume..sekali bila bincang separuh nk mcm ni separuh nk tdo sini..so...terus bertukar jadi percutian mak datin...tapi tak la datin sangat...cuma lebih kepada percutian yang selesa...jadi nanti total cost akan diupdate last part ok..tak tau la akan jadi berapa part jogja ni nanti...

mcm biase sblm pergi kne kemas paper yg ptt..then aku mintak member aku tlg tukarkan duit utk aku memandangkan aku mmg xder mse nk g tukar..lgpun dier blm tkr duit..alang2 tu mintak la die tkr...as usual..disebabkan ekonomi yg agak kureng skunk ni...ni la rate RM--->IDR...


Rate mase tukar...

Makcik kayo!!!haha

Day 1 - Flight kiteorang amek pukul 3.15pm - 5.00pm...memang saje amek petang sebab takla terkejar-kejar lagi...sblm bertolak..memasing cek berat beg memasing sebab nak tengok lebihan muatan ke idok..blm pergi da bergaduh..haha...bkn gaduh bebetul pn..gaduh manja..dlm 2 org pergi bawa 1 beg..last2 memasing pgg 2 beg utk bwk naik kabin sbbnye luggage kiteorg order time tu 20kg je...nasiblah bila timbang ngam2 soi...haha...Jom layan gambar...jgn muntah plak tau..! 😂😂😂😂 


3 series bff vacation

BFF Vacation

jangan ditanya kenapa sume berbaju kurung..ni sume idea bebudak ni la..


Mase ni blh plak xjmpe L11 kat mane...da jalan smpi P da..da kne patah balik ke blkg..

Mase ni tengah tunggu nk msk dlm kapal terbang je


Da Masuk!!!!


Seronok dapat duk tepi tingkap..almaklumlah...lama sgt xnek flight..haha


Mau berlepas suda...


Ibu fie n me....


Kiteorg jumpa kembar fauziah gous dlm flight...haha...siap amek pic lg uolls..

Bila sampai jogja dalam pukul 5 macam tu...lepas kastam sume amek beg kuar dr lapangan terbang kiteorang terus amek teksi la...sebabnye utk hr pertama mmg kiteorg xamek supir..kiteorg amek supir 4 hr je..ok..nnt cite..kiteorg smpi mase tu waktu da mlm kat jogja...pkl 5 lbh da gelap ye..so kiteorg miss 1 xtiviti nk tgk sunset mse tu sbb xsempat n time tu ujan...dlm teksi mintak supir singgah kedai topup sbb nk beli simkad n trs ajk supir pergi makan dlu pastu br checkin hotel...oh ya...utk mknn pertama kiteorg request kt pakcik teksi tu nk mkm mknn tradisi org jogja...so pakcik tu suggest la "Nasi Gudeg" nme die....bila smpi tgk mcm best je..tp..bila da mkn...hnya mampu snyummmmm.....mngkn pd tekak kami sume xblh msk sbb sumenye manis...so kiteorg mmg mkn separuh je..tu pn ade yg mkn suku je...jd sape yg minat mkn mknn manis blh try la nasi gudeg ni sbb nasi tradisi org jogja...nk tau cm mane rupe nasi gudeg tu??korang google la k....

So...first hotel kiteorg utk mlm ni....Hotel Platinum Gowongan....hotel die cantik..bersih..selesa sangat...dan sangat puas hati...makcik bg 4 bintang!!!ting ting ting...😁😁😁


Selfie dlu sblm msk....


da check in rht2 mandi2 borak2...pastu tido..oh yaaa....sblm lupa...mostly hotel yg kiteorg check in sume xder iron!!!huarghh...sedih gile...xpsl 3 hr pki tudung xbergosok..haha...ok..sambung next part ya...😄😄😄





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT . All rights reserved. | Sign in | Top of page